Irodalmi update

Ez a blog segít jobban kapcsolódni a középiskolás éveket sokszor igen megnehezítő magyar nyelv és irodalom tantárgyhoz. Ez hasznos, hiszen a magyar érettségi tárgy - és talán több is...

Címkefelhő

abszurd (2) Ady Endre (2) Antigoné (1) avantgárd (1) Az átváltozás (2) Az ember tragédiája (1) Az irodalom határterülete (1) A beszéd mint cselekvés (1) A Gyűrűk Ura (1) a nyelv és a gondolkodás viszonya (1) A walesi bárdok (1) Bánk bán (1) belső vizsga (1) Biblia (1) Decameron (1) Dragomán György (1) dráma (1) dzsentri (1) ecloga (1) Egypercesek (1) Egy katonaének (1) ekloga (1) elidegenedés (2) Emoto (1) érettségi (39) feldolgozás (2) felvételi (3) Felvilágosodás TZ (1) fra (1) gesták (1) Globe Színház (1) görögök (1) Görög dráma (1) görög mitológia (2) groteszk (3) haiku (1) Halotti beszéd (2) Halotti beszéd és könyörgés (1) Hamlet (1) Hamvas Béla (1) hangok (1) hangtörvények (1) határon túli magyarság nyelvhasználata (1) hét szabad művészet (1) Homérosz (1) Iliász (1) impresszionizmus (1) intertextualitás (1) J. R. R. Tolkien (1) Jókai (1) Kafka (1) Karinthy Ferenc (1) Karinthy Gábor (1) Karinthy Színház (1) Károlyi Amy (1) Katona József (1) Kertész Imre (2) kisebbségi nyelvhasználat (1) kisérettségi (7) Kodály Zoltán (1) kódex (1) könyv és film (2) Középkor (1) Léda (1) legendák (1) Madách Imre (1) marketing alapismeretek (1) morfémák (1) Nobel-díj (1) novella (1) Nyelvemlékek (1) nyelvemlékek (1) nyelvjárások (1) nyelvtan (10) nyelv és társadalom (3) Nyugat (1) Odüsszeia (1) Ómagyar kor (1) Ómagyar Mária-siralom (3) Ördöggörcs (1) Örkény István (1) orosz realizmus (1) Ószövetség (1) osztályozóvizsga (4) párhuzamok (1) Petőfi Sándor (1) projekt (1) realizmus (2) romantika (1) Rómeó és Júlia (1) Sorstalanság (1) Steve Jobs (1) szimbolizmus (1) Tao Te King (1) társadalmi és területi nyelvváltozatok (1) Teljesség felé (1) tételek (39) Tihanyi alapítólevél (2) Tóth Krisztina (1) Újszövetség (1) Utazás Karinthyába (1) x-box (1) XX.század (13) XX.századi epika (2) zanza.tv (26)

Végzősöknek

2016.09.06. 15:39 KamionosEszter

 depositphotos_37547755-brainstorming-questions-on-blackboard.jpg

Elkezdődött az utolsó tanév a végzős osztályok számára...

Ilyenkor az ember kénytelen elgondolkozni azon, hogy ...hogyan tovább?... (ha másért nem, hát azért, mert minden második (családi eseményen mindegyik) ember ezt kérdezi egy végzős tanulótól.)

Hamarosan lezárul egy életszakasz, s valami új kezdődik. És hogy mi lesz/milyen lesz ez az új szakasz, az nagyrészt Rajtad múlik.

Sok esemény lesz ebben a tanévben, számtalan dologról kell döntened, rengeteg mindent kell fejben tartanod. A teljesség igénye nélkül: tanulás, szalagavató, szervezés, tanulás (de mostmár tényleg),  ruha, after, témazárók, pályaorientáció, továbbtanulás, nyílt napok, jelentkezés, határidő, sulik, OKJ-s képzések, dátumok, tételek, tanulás (de mostmár igazán tényleg!), ÉRETTSÉGI...

 

 Íme néhány hasznos tanács azoknak, akik a 12. évüket kezdték meg a közoktatásban:

 

1. Pályaorientáció

Ha eddig nem tetted, most kezdj el azon gondolkozni, hogy mit szeretnél kezdeni magaddal az érettségi után. OKJ-s képzés? Felsőoktatás? Hova? Milyen szak?

Először is fontos felismerned, hogy a személyiségednek milyen előnyei (és hátrányai) vannak. Milyen foglalkozási területek állnak közel hozzád. Ebben segíthetnek a pályaorientációs tesztek. Például itt, itt, itt, illetve két angol nyelvű teszt: itt és itt.

2. OKJ vs. felsőoktatás

Ha megvilágosodott előtted az irány, akkor azt kell eldöntened, hogy OKJ vagy fősuli/egyetem.

Az OKJ-s képzéseknek több előnye is van:

  • Viszonylag rövidek ezek a képzések: néhány hónaptól kb. két évig tartanak.
  • 23 éves korig a legtöbb ingyenesen végezhető.
  • A legtöbb helynél a bejutáskor csak az érettségi bizonyítvány megléte a fontos, és nem pedig a benne lévő eredmény. (Mondjuk ez lehet hátrány is...)
  • És végül ha esetleg az OKJ-s képzés után jelentkeznél egyetemre, akkor plusz pontot is szereztél már (de csak felsőfokú OKJ-s képzés elvégzésével).

Az OKJ-s képzések hátrányai:

  • Nem mindegyiknél garantált a minőség (és nem mindig egyértelmű, hogy melyiknél) -ezért csak ellenőrzött, akkreditált képzésre jelentkezz!
  • Nem mindegyik után kapsz használható, munkaképes papírt.

Az OKJ-s képzésekről itt, itt és itt olvashatsz részletesebben.

SPORTOLÓKNAK

Lehet, hogy ez is segít: megtekinthetők a  2016. szeptemberében induló sportos OKJ-s képzések a Testnevelési Egyetemen. Ezekre nyilván nem jelentkezhetsz most, de nagy valószínűséggel indulnak jövőre is. Ha érdekel ide kattints.

Az egyetemi, főiskolai évek komolyabb elhatározást igényelnek -és komolyabb tanulmányi hozzáállást. A legtöbb helyen a képzés két egymásra épülő szintből áll: Alap képzés (BSc) (3év) és Mester képzés (MSc) (2 vagy 3 év). Illetve néhány helyen osztatlan képzéssel tudod elvégezni az adott szakot (5-6 év).

Az egyetemi képzés előnyei:

  • Diplomát kapsz a végén.
  • Van időd széleskörű kapcsolatrendszert építeni az adott szakterületen (ez nagyon lényeges a későbbi elhelyezkedésed szempontjából).
  • Komolyabb képzés, komolyabb tudás, utána komolyabb fizetés (ez a legtöbbször igaz, de azért néhányan rácáfoltak már).
  • Az egyetemista évek nagyon meghatározóak az ember életében -és legtöbbször igen jók!

Hátrányai:

  • Nem biztos, hogy mindenhol azt kapod, amit vársz.
  • Ha nem kerülsz be államilag finanszírozottra, akkor sok pénzbe kerül.
  • A legtöbb helyen a Tanulmányi Osztállyal való folytonos küzdelem rengeteg energiát visz el.

Egyetemekről, főiskolákról, szakokról több infó itt.

Képtalálat a következőre: „pályaorientáció”

3. Tájékozódj!

Akkor melyik is legyen? Nem egyszerű a döntés.. és nem kis súly nehezedik Rád. Fontos, hogy tájékozódj rendesen az adott képzésről, a bejutási feltételekről, az intézményről, a kötelezettségekről stb...

Néhány javaslat:

  • FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ – Alapvető kiadvány, megtalálható benne minden főiskola és egyetem, minden meghirdetett képzés, a legfontosabb hivatalos tudnivalók. December környékén adják ki, kapható a postán és a könyvesboltokban.
  • AZ ADOTT FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNY HONLAPJA – Nézd meg, olvass el minden fontos részt! De információként szolgálhat az is, hogy milyen a honlap külleme, használhatósága -ez is sokat elárul az adott intézményről.
  • EDUCATIO FELSŐOKTATÁSI SZAKKIÁLLÍTÁS – A legnagyobb felsőoktatási kiállítás. Feltétlenül menj el (csak ne tanítási időben...) Jó lehetőség a személyes találkozóra az adott iskola dolgozóival, diákjaival.
  • NYÍLT NAP – Mindenképpen menj el az intézmények nyílt napjaira!
  • TÁJÉKOZTATÓ FÜZET – Ha már ott vagy a nyílt napon vagy az Education, kérj egy tájékoztató füzetet a főiskoláról, vagy egyetemről, amelyik felkeltette az érdeklődésedet!
  • KÖZÖSSÉGI MÉDIA - Az internetes közösségi tereken (pl.: Facebook) nem csak hivatalos híreket olvashatsz, hanem belső információkat is szerezhetsz az adott szakról, tanszékről illetve az intézményről.
  • HÍRLEVÉL – Ma már a legtöbb felsőoktatási intézménynek van hírlevele. Iratkozz fel, hogy a legfrissebb információkat is megtudd az intézmény életéről!

 

4. Érettségi 2017

 

Jelentős változások következnek az érettségit illetően 2017. jan. 1-től.

Az egyes tárgyak részletes vizsgakövetelményeiről itt olvashattok.

kep1.png

Mivel magyaros vagyok, ezért a magyar nyelv és irodalom tárggyal kapcsolatos változásokat gyűjtöttem ki bővebben (egy korábbi bejegyzésbe is, de most itt is elolvashatod).

A vizsga részletes leírása:  itt

A részletes vizsgakövetelmények: itt.

Az előző bejegyzésem (és egy összefoglaló táblázat) ezzel kapcsolatban itt.

5. Pontok

A pontszámítás nem olyan bonyolult, de azért túl van az egyszerű kategórián, úgyhogy én mindenképpen a pontszámkalkulátor használatát javaslom. A kalkulátor a számodra legelőnyösebb verzióban számolja a pontjaidat. Nyilvánvalóan fiktív adatokat kell bepötyögnöd a gépbe. Fontos, hogy az eredményeid REÁLISAK legyenek. pl.: ha matekból eddig mindig 2-3 körül voltál, akkor ne üss be a matek középszintű érettségihez 85%-ot. Ha megvan a pontod, akkor nézd meg az idei év ponthatárait a kiválasztott szakra/szakokra. Így láthatod, hogy mennyi az esélye, hogy bejuss az általad kinézett képzésre.

Akit érdekel részletesen a pontszámítás, az itt elolvashatja.

Pontszámkalkulátor itt és itt.

Ponthatárok (2016-os) itt.

5. Külföldön tanulnál?

Az alábbi linkekre kattintva az egyes országok felsőoktatási rendszeréről, a jelentkezés feltételeiről és menetéről olvashatsz. (Vedd figyelembe, hogy ezek 2013-as adatok, tehát ha komolyan gondolod, akkor feltétlenül tájékozódj az adott iskola oldalán is.)

Németország

Ausztria

Skócia

Dánia

Norvégia

Írország

Svédország

Finnország

A külföldi ösztöndíjakról szóló összes Eduline cikk itt található.

Ha egy kicsit is beleolvasol, láthatod, hogy erős nyelvtudás nélkül nem megy.  (A  "nem érdekel, akárhogy kimegyek, s majdcsak lesz valami" nem igazán működőképes...kell nyelvtudás, kell alaptőke, kellenek kapcsolatok, kell befogadószervezet, kell szállás stb...)

Tipp:

Ha mégis szívesen látnál világot, de nem penge még a nyelvtudásod, akkor érdemes bekerülni egy magyar egyetemre, majd ösztöndíjjal kimenni külföldre tanulni fél évre vagy egy egész tanévre.

Ha csak a külföldi tapasztalatszerzésre vágysz, akkor az önkéntességet ajánlom az EVS programon keresztül. Részletes infó itt.

 

+ Tanács

Nyilván rengeteg információ zuhan most Rád hirtelen. És nagy a teher is, amit cipelsz. Az érettségit követő időszakra mindenképpen több verziót agyalj ki magadnak, azért, hogyha az "A" terv nem jön be, akkor se törj össze.

Jó tervezgetést, és sikeres felkészülést az érettségire (mert bármihez is fogsz, mindenhez az az alap)!

 

 

 Forrás: eduline.hu, felvi.hu, oktatas.hu

 

komment

Címkék: felvételi érettségi

süti beállítások módosítása