Írni nehéz. Sokszor kérdezik tőlem diákok, hogy milyen tanácsot tudnék adni nekik. Ugyanazt, amit annak idején saját magamnak. Itt van 13 gyors tanács, annak idején én mindet megfogadtam.

Képtalálat a következőre: „nem jön az ihlet”

 

 

 

 

1. Többet olvass mint amennyit írsz. Sokkal többet, olvass el mindent amit csak bírsz, de azért ne válogatás nélkül.

2. Akkor is olvas verseket ha prózaíró akarsz lenni, és fordítva. Ne csak klasszikusokat olvass, hanem kortárs irodalmat is. Fedezd fel és kövesd az irodalmi lapokat. Ha lehet ponyvát vagy szórakoztató zsáner-irodalmat (krimi, scifi, horror) idegen nyelven olvass.

3. Tanulj meg rendesen legalább egy nyelvet a magyaron kívül.

4. Próbálj meg fordítani. Egy novellát legalább.

5. Ne kezdj rögtön regényt vagy regénytrilógiát írni. A novella az elején több szabadságot ad. Szabadabban próbálkozhatsz hangokkal, figurákkal, helyszínekkel, kis térben nehezebb beleesni a világépítés csapdájába. Befejezni is könnyebb.

6. Ha költő akarsz lenni, tanuld meg a formát. Akkor is, ha csak szabad-verset akarsz majd írni. Akkor is, ha szlemmelni akarsz.

7. Ne próbálj csak azért idegen nyelven írni mert gy érzed, hogy jobban hangzik. Ha nem vagy születésedtől kétnyelvű, akkor ezzel csak átvered magad.

8. Szánj rá egy nyarat az orosz nagyregényekre. Olvasd el legalább a Bűn és Bűnhődést és az Anna Kareninát, de ha lehet a Háború és Békét is.

9. Ne próbálj mindenáron megjelenni.

10. Ha próbálkozol és elutasítanak, tűrjed.

11. Ha minden jól megy sok könyved lesz életedben, első könyved viszont csak egy lehet.

12. Ha teheted keress valaki mást aki szintén írni akar, az se baj ha tehetségesebbnek érzed magadnál. Olvassatok együtt regényeket/verseket, beszéljétek meg ezeket, és tegyétek meg ugyanazt egymás írásaival, de vigyázatok arra, hogy a másikkal ne legyetek a szükségesnél kegyetlenebbek.

13. Legyél magaddal kíméletlen, de ne kegyetlen.

Dragomán György

forrás: http://gyorgydragoman.com
Dragomán Györgyről több infó itt és itt.