Irodalmi update

Ez a blog segít jobban kapcsolódni a középiskolás éveket sokszor igen megnehezítő magyar nyelv és irodalom tantárgyhoz. Ez hasznos, hiszen a magyar érettségi tárgy - és talán több is...

Címkefelhő

abszurd (2) Ady Endre (2) Antigoné (1) avantgárd (1) Az átváltozás (2) Az ember tragédiája (1) Az irodalom határterülete (1) A beszéd mint cselekvés (1) A Gyűrűk Ura (1) a nyelv és a gondolkodás viszonya (1) A walesi bárdok (1) Bánk bán (1) belső vizsga (1) Biblia (1) Decameron (1) Dragomán György (1) dráma (1) dzsentri (1) ecloga (1) Egypercesek (1) Egy katonaének (1) ekloga (1) elidegenedés (2) Emoto (1) érettségi (39) feldolgozás (2) felvételi (3) Felvilágosodás TZ (1) fra (1) gesták (1) Globe Színház (1) görögök (1) Görög dráma (1) görög mitológia (2) groteszk (3) haiku (1) Halotti beszéd (2) Halotti beszéd és könyörgés (1) Hamlet (1) Hamvas Béla (1) hangok (1) hangtörvények (1) határon túli magyarság nyelvhasználata (1) hét szabad művészet (1) Homérosz (1) Iliász (1) impresszionizmus (1) intertextualitás (1) J. R. R. Tolkien (1) Jókai (1) Kafka (1) Karinthy Ferenc (1) Karinthy Gábor (1) Karinthy Színház (1) Károlyi Amy (1) Katona József (1) Kertész Imre (2) kisebbségi nyelvhasználat (1) kisérettségi (7) Kodály Zoltán (1) kódex (1) könyv és film (2) Középkor (1) Léda (1) legendák (1) Madách Imre (1) marketing alapismeretek (1) morfémák (1) Nobel-díj (1) novella (1) nyelvemlékek (1) Nyelvemlékek (1) nyelvjárások (1) nyelvtan (10) nyelv és társadalom (3) Nyugat (1) Odüsszeia (1) Ómagyar kor (1) Ómagyar Mária-siralom (3) Ördöggörcs (1) Örkény István (1) orosz realizmus (1) Ószövetség (1) osztályozóvizsga (4) párhuzamok (1) Petőfi Sándor (1) projekt (1) realizmus (2) romantika (1) Rómeó és Júlia (1) Sorstalanság (1) Steve Jobs (1) szimbolizmus (1) Tao Te King (1) társadalmi és területi nyelvváltozatok (1) Teljesség felé (1) tételek (39) Tihanyi alapítólevél (2) Tóth Krisztina (1) Újszövetség (1) Utazás Karinthyába (1) x-box (1) XX.század (13) XX.századi epika (2) zanza.tv (26)

10 könyvből 10 film nyárra

2015.06.16. 09:24 KamionosEszter

Népszerű adaptációk nyárra a mozikban

 

Érdekes cikk a könyves.blog.hu oldalán:

Egy hete megy a magyar mozikban a Thomas Vinterberg rendezte Távol a világ zajától, ez pedig jó alkalmat ad arra, hogy átnézzük, milyen adaptációkat is kínál ezen a nyáron Hollywood. Segítségünkre lesz ebben a Huffington Post, ami összeszedte, milyen könyveket kellene elolvasnunk, mielőtt megnéznénk a filmes feldolgozásukat a moziban. A legtöbb esetében még nincs időpontja a hazai bemutatóknak, de reménykedni azért lehet benne, hogy előbb-utóbb elérnek ide is.

Adja magát, hogy Thomas Hardy klasszikusával kezdjünk, melyben az öntörvényű Batshebának három kérő (egy szegény, egy szomszéd és egy katona) közül kell választania; nem ez az első próbálkozás a regény megfilmesítésére, hiszen létezik egy 1967-es és egy 1998-as feldolgozása is, apróság, hogy utóbbiban az Austen-adaptációval berobbant Colin Firth öccse, Jonathan játssza Troy őrmestert. A Vadászattal már bizonyított Thomas Vinterberg egyébként állítja, hogy a forgatókönyv tizedik oldalánál járt mindössze, amikor már tudta, hogy Bathsheba Everdene szerepét csakis Carey Mulligan játszhatja el.

Nyáron kerül az európai mozikba a 5 Flights Up című film Diane Keatonnal és Morgan Freemannel (rendező: Richard Loncraine). Ez Jill Ciment Heroic Measures című regényét dolgozza fel, amely egy New York-i házaspár, Alex és Ruth, kutyás és lakáseladási kálváriáját mutatja be, a férj, a feleség és időről időre a dakszli szemszögéből.

 

Tavaly már szétzokogtuk magunkat a Csillagainkban a hibán, most itt az újabb szívszorító és gyomorösszehúzó középiskolás történet, a Me and Earl and the Dying Girl. A regényt Jesse Andrews írta, mely a filmbolond Greg és Earl, valamint a leukémiás Rachel barátságáról szól. Az Alfonso Gomez-Rejon rendezte film a Sundance-en már elnyerte a zsűri nagydíját és ez lett akkor a közönségkedvenc is.

 

A Mr. Holmes a berlini filmfesztiválon debütált, elég jól, hogy nálunk mikor mutatják be a mozik, azt még nem tudni, Európa több országában azonban ott lesz a nyári programfüzetekben. A már idős, szenilis detektív utolsó nagy ügyét Mitch Cullin írta meg (A Slight Trick of the Mind), a címszereplőt a filmben Ian McKellen alakítja.

iközben az elmúlt hónapok a második Holtodiglannak kikiáltott A lány a vonaton sikereitől voltak hangosak (meg attól, hogy a Dreamworks már megvette a jogokat), szépen elkészült Gillian Flynn azonos című regényéből a Dark Places című film. A sötét sztori főhőse egy Libby nevű nő, akinek anyját és testvéreit egy sátánista szertartás keretein belül ölték meg. Ő akkor még hétéves volt, és azt vallotta, hogy tizenöt éves bátyja gyilkolt. Évekkel később egy társaság tagjai keresik fel, akik a bűncselekmény hátterét kutatják, kérdezősködésük pedig események egész lavináját indítja el. A főbb szerepekben Charlize Theron, Chloë Grace Moretz, Nicholas Hoult és Christina Hendricks látható.

A Csillagainkban a hiba után itt az újabb John Green-adaptáció, a Papírvárosok, melyben Quentin Jacobsen álma válik valóra, amikor a menő szomszédcsaj, Margo egy éjszaka talpig feketében bemászik a szobája ablakán, és ezzel kezdetét veszi a fiú valaha volt legizgalmasabb éjszakája. A könyvről már írtunk a tavaszi Könyves Magazinba, idézzük: „Egy titokzatos, szupermenő lány és a belé szerelmes, szürke egér fiú; ez eddig akár azAlaska nyomában cselekménye is lehetne. Csakhogy Margo annyira szereti a rejtélyeket, hogy ő maga is rejtéllyé válik: a kalandokkal teli éjszaka másnapján eltűnik, Quentinnek pedig a hátrahagyott nyomokból kellene kitalálnia, hol lehet. Barátai segítségével egyik nyomtól a másikig eljutva igyekszik felderíteni Margo rejtélyét, az elszánt kutatás közben pedig önmaga megtalálásához is egyre közelebb jut”. Quentint Nat Wolff, Margót a szupermodell Cara Delevingne alakítja, a filmet július 30-án mutatják be a hazai mozik.

Egy másik nagy klasszikus, a maga idejében botrányosnak ítélt Bovaryné sokadik adaptációja immár a Madame Bovary (rendező: Sophie Barthes). A boldogtalan és titkos viszonyokat folytató doktorfeleséget Mia Wasikowska alakítja, a szeretők szerepében Ezra Miller és Logan Marshall-Green látható.

athan Franzen legjobb íróbarátja volt David Foster Wallace, a könyvfesztiválon adott interjújában például elmesélte, hogy az Infinite Jest kéziratának elolvasása nagyban segített neki abban, hogy befejezze a Javításokat. 1996-ban Wallace éppen az Infinite Jestet népszerűsítette Amerikában, amikor csatlakozott hozzá David Lipsky a Rolling Stone magazin megbízásából. Gigahosszú című regénye (Although Of Course You End Up Becoming Yourself: A Road Trip with David Foster Wallace) annak az öt napnak a története, melyet ők ketten együtt töltöttek ezen az úton; a The End of the Tour című filmben Jason Segel alakítja Wallace-t, Lipskyt pedig Jesse Eisenberg.

 

Hetvenes évek, Boston, szervezett bűnözés. Johnny Depp végre maga mögött hagyja a hülye maskarát, és egy kőkemény szerepben tér vissza, ő alakítja az ír származású Whitey Bulgert, aki az FBI-kapcsolatait kihasználva komoly hatalomra tett szert a bostoni alvilágban. A film Dick Lehr és Gerard O'Neill könyvét (Black Mass: Whitey Bulger, the FBI, and a Devil's Deal) vette alapul, a rendező Scott Cooper, a főbb szerepekben Benedict Cumberbatch, Kevin Bacon és Dakota Johnson látható még.

 

Két kamaszlányt gyanúsítanak egy csecsemő haláláért. A lányok éveket töltenek a fiatalkorúak börtönében, de a szörnyű bűncselekménnyel kapcsolatos rejtélyek és kérdések még sokáig nem hagyják nyugodni környezetüket. A kétségbeesés fokozódik, amikor kísértetiesen hasonló körülmények között újabb gyereknek veszik nyoma. A Laura Lippman bestselleréből (Every Secret Thing) készült film tele van erős női karakterekkel, a főbb szerepekben Diane Lane-t, Elizabeth Bankst és Dakota Fanninget láthatjuk. 

Forrás: könyves.blog.hu

komment

Címkék: könyv és film

süti beállítások módosítása