Irodalmi update

Ez a blog segít jobban kapcsolódni a középiskolás éveket sokszor igen megnehezítő magyar nyelv és irodalom tantárgyhoz. Ez hasznos, hiszen a magyar érettségi tárgy - és talán több is...

Címkefelhő

abszurd (2) Ady Endre (2) Antigoné (1) avantgárd (1) Az átváltozás (2) Az ember tragédiája (1) Az irodalom határterülete (1) A beszéd mint cselekvés (1) A Gyűrűk Ura (1) a nyelv és a gondolkodás viszonya (1) A walesi bárdok (1) Bánk bán (1) belső vizsga (1) Biblia (1) Decameron (1) Dragomán György (1) dráma (1) dzsentri (1) ecloga (1) Egypercesek (1) Egy katonaének (1) ekloga (1) elidegenedés (2) Emoto (1) érettségi (39) feldolgozás (2) felvételi (3) Felvilágosodás TZ (1) fra (1) gesták (1) Globe Színház (1) görögök (1) Görög dráma (1) görög mitológia (2) groteszk (3) haiku (1) Halotti beszéd (2) Halotti beszéd és könyörgés (1) Hamlet (1) Hamvas Béla (1) hangok (1) hangtörvények (1) határon túli magyarság nyelvhasználata (1) hét szabad művészet (1) Homérosz (1) Iliász (1) impresszionizmus (1) intertextualitás (1) J. R. R. Tolkien (1) Jókai (1) Kafka (1) Karinthy Ferenc (1) Karinthy Gábor (1) Karinthy Színház (1) Károlyi Amy (1) Katona József (1) Kertész Imre (2) kisebbségi nyelvhasználat (1) kisérettségi (7) Kodály Zoltán (1) kódex (1) könyv és film (2) Középkor (1) Léda (1) legendák (1) Madách Imre (1) marketing alapismeretek (1) morfémák (1) Nobel-díj (1) novella (1) Nyelvemlékek (1) nyelvemlékek (1) nyelvjárások (1) nyelvtan (10) nyelv és társadalom (3) Nyugat (1) Odüsszeia (1) Ómagyar kor (1) Ómagyar Mária-siralom (3) Ördöggörcs (1) Örkény István (1) orosz realizmus (1) Ószövetség (1) osztályozóvizsga (4) párhuzamok (1) Petőfi Sándor (1) projekt (1) realizmus (2) romantika (1) Rómeó és Júlia (1) Sorstalanság (1) Steve Jobs (1) szimbolizmus (1) Tao Te King (1) társadalmi és területi nyelvváltozatok (1) Teljesség felé (1) tételek (39) Tihanyi alapítólevél (2) Tóth Krisztina (1) Újszövetség (1) Utazás Karinthyába (1) x-box (1) XX.század (13) XX.századi epika (2) zanza.tv (26)

Dante és az X-box

2014.08.06. 15:04 KamionosEszter

Gondoltad volna, hogy az egyik legjelentősebb középkori mű alapján készítettek X-box játékot?

Ismerős esetleg a Dante’s Inferno név?

dantes inferno.jpg

A 2010-es X-box játék megjelenése előtt már PC-re és PSP-re is megalkották a híres szerző (Dante Alighieri) pokolbeli utazásának történetét.

images.jpg

Ám azt kevesen tudják, hogy az egész sztorinak ez csak az első fejezete. Ha kicsit rákeresünk a témára, akkor láthatjuk, hogy sok alkotó fantáziáját megmozgatta Dante története, mely saját utazását írja le a pokoli tájakon át a Purgatóriumba, ahonnan szerelme Beatriece vezetésével a paradicsomi tájakon keresztül eljut Isten trónszékéhez.

Dante-s-Inferno-An-Animated-Epic.jpg

Legtöbben a Pokolban játszódó részt dolgozták fel a legkülönbözőbb formákban. Mozifilm, színházi előadás, játék  és számtalan grafika is készült a témával kapcsolatosan. (A lenti képen a Trafó 2011-es plakátja látható, amely a Dante: Pokol című kortárs színházi előadásra készült)

Kép1.png

Sőt, a híres és hírhedt Pokol Kapuját is megalkották már (Auguste Rodin 1913-ban készült el vele, s talán ez volt élete legjelentősebb munkája).

pokolkapuja.jpg

 

images (1).jpg

Visszatérve az X-box verzióra: fontos megjegyezni, hogy az eredeti történetből nagyon kevés konkrét dolgot tartott meg a virtuális akciójáték. Inkább csak az alapötlet mozgatta meg a grafikusok és szerkesztők fantáziáját. Érdekes, hogy Dante előtt, korábban senki sem írta le ennyire életszerűen a túlvilággal kapcsolatos meglátásait. 

Kép2.png

Azon kívül, hogy Danténak kiemelkedően jó fantáziája és íráskészsége volt, a számok terén is otthonosan mozgott. Ugyanis az Isteni színjáték matematikailag tökéletesen felépített mű. Hogy mit jelen ez? Hát lássuk!

3 fő részből áll (Pokol, Purgatórium, Paradicsom)

minden rész 33 énekből épül fel (3x33=99)

Mindezt megelőzi egy bevezető rész (99+1=100)

Dante (és a keresztény misztika) szerint a 100 (10x10) az isteni tökéletesség száma, a 3 pedig a szentháromságé.

Dante körülbelül 25 évig írta ezt a művet -persze eközben más dolgokat is csinált, nem csak az íróasztal felett görnyedt. De mégiscsak elmondható, hogy a középkor legmonumentálisabb művét hozta létre, amelyet újra és újra feldolgoznak a különféle korok alkotói.

S végezetül álljon itt egy idézet a műből: a Pokol Kapujának felirata:

"Én rajtam jutsz a kínnal telt hazába,
    én rajtam át oda, hol nincs vigasság,
    rajtam a kárhozott nép városába.
Nagy Alkotóm vezette az igazság;
    Isten Hatalma emelt égi kénnyel,
    az ős Szeretet és a fő Okosság.
Én nem vagyok egykorú semmi lénnyel,
    csupán örökkel; s én örökkön állok.
    Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!"

 

 

komment

Címkék: feldolgozás x-box

süti beállítások módosítása