Irodalmi update

Ez a blog segít jobban kapcsolódni a középiskolás éveket sokszor igen megnehezítő magyar nyelv és irodalom tantárgyhoz. Ez hasznos, hiszen a magyar érettségi tárgy - és talán több is...

Címkefelhő

abszurd (2) Ady Endre (2) Antigoné (1) avantgárd (1) Az átváltozás (2) Az ember tragédiája (1) Az irodalom határterülete (1) A beszéd mint cselekvés (1) A Gyűrűk Ura (1) a nyelv és a gondolkodás viszonya (1) A walesi bárdok (1) Bánk bán (1) belső vizsga (1) Biblia (1) Decameron (1) Dragomán György (1) dráma (1) dzsentri (1) ecloga (1) Egypercesek (1) Egy katonaének (1) ekloga (1) elidegenedés (2) Emoto (1) érettségi (39) feldolgozás (2) felvételi (3) Felvilágosodás TZ (1) fra (1) gesták (1) Globe Színház (1) görögök (1) Görög dráma (1) görög mitológia (2) groteszk (3) haiku (1) Halotti beszéd (2) Halotti beszéd és könyörgés (1) Hamlet (1) Hamvas Béla (1) hangok (1) hangtörvények (1) határon túli magyarság nyelvhasználata (1) hét szabad művészet (1) Homérosz (1) Iliász (1) impresszionizmus (1) intertextualitás (1) J. R. R. Tolkien (1) Jókai (1) Kafka (1) Karinthy Ferenc (1) Karinthy Gábor (1) Karinthy Színház (1) Károlyi Amy (1) Katona József (1) Kertész Imre (2) kisebbségi nyelvhasználat (1) kisérettségi (7) Kodály Zoltán (1) kódex (1) könyv és film (2) Középkor (1) Léda (1) legendák (1) Madách Imre (1) marketing alapismeretek (1) morfémák (1) Nobel-díj (1) novella (1) Nyelvemlékek (1) nyelvemlékek (1) nyelvjárások (1) nyelvtan (10) nyelv és társadalom (3) Nyugat (1) Odüsszeia (1) Ómagyar kor (1) Ómagyar Mária-siralom (3) Ördöggörcs (1) Örkény István (1) orosz realizmus (1) Ószövetség (1) osztályozóvizsga (4) párhuzamok (1) Petőfi Sándor (1) projekt (1) realizmus (2) romantika (1) Rómeó és Júlia (1) Sorstalanság (1) Steve Jobs (1) szimbolizmus (1) Tao Te King (1) társadalmi és területi nyelvváltozatok (1) Teljesség felé (1) tételek (39) Tihanyi alapítólevél (2) Tóth Krisztina (1) Újszövetség (1) Utazás Karinthyába (1) x-box (1) XX.század (13) XX.századi epika (2) zanza.tv (26)

Babits és Steve Jobs

2014.08.04. 16:42 KamionosEszter

Gondoltad volna, hogy a két ember életében több közös vonás is van? Íme néhány érdekes információ, amely talán segít rávilágítani, hogy Babits korának egyik legkiemelkedőbb karaktere volt.

babits.jpg

Steve Jobs, az Apple cég egykori elnöke és vezérigazgatója 2011 októberében halt meg. Nyilvános előadásai nem csak szakmailag, hanem filozófiailag is érdekesek. Az élethez való hozzáállása sokak számára példaértékű.

25apple_337-popup.jpg

Babits Mihály (aki a XX. század első felében élt) és Steve Jobs életében sok közös hangzó van. Mindketten a saját koruk egyik legkiemelkedőbb vállalkozásának vezetői voltak. Jobs az Apple cég, Babits a Nyugat folyóirat irányítója volt.

Mindkét életút óriási hatással volt egyrészt arra a korra, amiben éltek, másrészt az utókorra is. Mindketten ötvözték a  hagyományt az újítással. Mindketten fáradhatatlanul dolgoztak szinte életük utolsó pillanatáig. Mindkettőjüknél rákbetegséget diagnosztizáltak, így mindketten intenzíven foglalkoztak a halál témakörével.

Steve Jobs egy idő után a halálközeliség hatására alakította ki életfilozófiáját. Íme egy idézet tőle: „Az elmúlt 33 év során minden reggel belenéztem a tükörbe, és megkérdeztem magamtól: "Ha a mai lenne az életem utolsó napja, azzal szeretném vajon tölteni, amit ma csinálni fogok?" És valahányszor a válasz túl sok napon át volt "nem" egyhuzamban, tudtam, hogy valamin változtatnom kell... majdnem mindenen - a külvilággal szemben támasztott elvárásaimon, a büszkeségemen, a félelmeimen a szorult helyzetektől vagy a kudarctól - mindezek a dolgok egyszerűen szertefoszlanak, amikor a halállal nézünk farkasszemet, és csak az marad hátra, ami igazán lényeges. Nem ismerek jobb módszert azon gondolat csapdájának elkerülésére, hogy valami vesztenivalód van, mint emlékeztetni magad arra, hogy meg fogsz halni.“

Babits Mihálynál az 1830-as évek elején diagnosztizálták a gégerákot. Hamarosan megműtötték, ennek következményében elvesztette hangját. Innentől kezdve írásban kommunikált. A halállal való szembenézés első élménye a félelem, majd az eltűnődés azon, hogy mit ér az életünk.  Ezeket a témákat öleli fel az Ősz és tavasz között című vers. A cím a télre utal, amely metaforikusan a halált jelenti.  Babits a műben számotvet életével . A vers negatív hangvételű, elkeseredettség , csalódottság hatja át. Ez az érzés az utolsó előtti versszakban a legerősebb: „Barátaim egyenkint elhagytak, / akikkel jót tettem, megtagadtak:/ akiket szerettem, nem szeretnek, / akikért ragyogtam, eltemetnek./ Ami betűt ágam írt a porba, / a tavasz sárvize elsodorja.” Az elkeseredés, csalódás fájdalmát minden második versszakban visszatérő a refrén erősíti: „ Óh jaj, meg kell halni, meg kell halni!”. Ez a fajdalom Babits későbbi éveiben átalakul elfogadássá, mely a Balázsolás című versben már egyértelműen tükröződik: „Te jól tudod, / mennyi kínt bír az ember, mennyit nem sokall / még az Isten jósága sem, / s mit ér az élet...  /S talán azt is, hogy nem is / olyan nagy dolog a halál."

Külön érdekesség az is, hogy mindkét ember hasonló személyiségvonásokkal rendelkezett -legalábbis a környezetük szerint. Mindketten maximalisták voltak és fegyelmezett rend szerint éltek. Kritikus jellemük és zárkózottságuk megközelíthetetlenné tette őket a legtöbb ember számára. Mindkettőjüket a magas minőségi alkotás jellemezte, s munkájukat áthatotta egyfajta filozófiai mélység is.

Életük végén mindketten már elfogadták a halált, s felkészülve tekintettek a túlvilági kapu felé.

komment

Címkék: párhuzamok Steve Jobs

süti beállítások módosítása