Irodalmi update

Ez a blog segít jobban kapcsolódni a középiskolás éveket sokszor igen megnehezítő magyar nyelv és irodalom tantárgyhoz. Ez hasznos, hiszen a magyar érettségi tárgy - és talán több is...

Címkefelhő

abszurd (2) Ady Endre (2) Antigoné (1) avantgárd (1) Az átváltozás (2) Az ember tragédiája (1) Az irodalom határterülete (1) A beszéd mint cselekvés (1) A Gyűrűk Ura (1) a nyelv és a gondolkodás viszonya (1) a világ nyelvei (1) A walesi bárdok (1) Bánk bán (1) belső vizsga (1) Biblia (1) Decameron (1) Dragomán György (1) dráma (1) dzsentri (1) ecloga (1) Egypercesek (1) Egy katonaének (1) ekloga (1) elidegenedés (2) Emoto (1) érettségi (46) feldolgozás (2) felvételi (7) Felvilágosodás TZ (1) fra (1) gesták (1) Globe Színház (1) görögök (1) Görög dráma (1) görög mitológia (2) groteszk (3) haiku (1) Halotti beszéd (2) Halotti beszéd és könyörgés (1) Hamlet (1) Hamvas Béla (1) hangok (1) hangtörvények (1) határon túli magyarság nyelvhasználata (1) Helyesírás (2) hét szabad művészet (1) Homérosz (1) Iliász (1) impresszionizmus (1) intertextualitás (1) J. R. R. Tolkien (1) Jókai (1) Kafka (1) Karinthy Ferenc (1) Karinthy Gábor (1) Karinthy Színház (1) Károlyi Amy (1) Katona József (1) Kertész Imre (2) kisebbségi nyelvhasználat (1) kisérettségi (7) Kodály Zoltán (1) kódex (1) könyv és film (2) Középkor (1) Léda (1) legendák (1) Madách Imre (1) marketing alapismeretek (1) morfémák (1) Nobel-díj (1) novella (1) nyelvemlékek (1) Nyelvemlékek (1) nyelvészet (1) nyelvjárások (1) nyelvtan (12) nyelv és társadalom (3) Nyugat (1) Odüsszeia (1) Ómagyar kor (1) Ómagyar Mária-siralom (3) Ördöggörcs (1) Örkény István (1) orosz realizmus (1) Ószövetség (1) osztályozóvizsga (7) pályázat (1) párhuzamok (1) Petőfi Sándor (1) projekt (2) realizmus (2) romantika (1) Rómeó és Júlia (1) Saiid (1) slam (1) slam poetry (1) Sorstalanság (1) Steve Jobs (1) Süveg Márk (1) szimbolizmus (1) Tao Te King (1) társadalmi és területi nyelvváltozatok (1) Teljesség felé (1) tételek (44) Tihanyi alapítólevél (2) Tóth Krisztina (1) Újszövetség (1) új helyesírás (1) Utazás Karinthyába (1) x-box (1) XX.század (13) XX.századi epika (2) zanza.tv (27)

Érettségi/felvételi update!

2015.12.29. 14:16 LileEszter

Elindult a 2016-os általános felsőoktatási felvételi eljárás!

Elérhető a felvételi tájékoztató

Elindult a 2016-os általános felsőoktatási felvételi eljárás: 2016. február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, osztatlan mester- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre. Az eljárás szabályait tartalmazó Tájékoztató és a felsőoktatási intézmények által meghirdetett képzések már böngészhetők a Felvin.

A felsőoktatási felvételi eljárással kapcsolatos hivatalos információkról, valamint az intézmények által meghirdetett képzésekről a jelentkezők a www.felvi.hu oldalon közzétett online Tájékoztatóból tájékozódhatnak.

A felsőoktatási felvételi eljárás szabályait, tudnivalóit, a pontszámítási módszereket, az érvényes jelentkezéshez szükséges tudnivalókat, valamint az intézmények által meghirdetett képzéseket a honlapunkon elérhető Felvételi tájékoztatóban találják a felvételiző. Az intézmények által meghirdetett szakok pedig az Egyetemek, főiskolák menüpontban böngészhetők.

A Tájékoztató várhatóan január végén frissülhet a - megjelenés óta történt esetleges változtatásokat tartalmazó - hivatalos kiegészítéssel. A végleges jelentkezés benyújtása előtt célszerű a hivatalos kiegészítéssel együtt is átnézni a szabályokat, meghirdetéseket, hiszen hatással lehet a felvételire, a korábbi kialakított felvételi stratégiára.

Jelentkezés: 2016. február 15-ig – E-felvételivel

A felvételizők kizárólag a honlapunkról elérhető E-felvételin keresztül nyújthatják be jelentkezéseiket. Az E-felvételi – a Felvin történő regisztráció után – a 2016. február 15-i jelentkezési határidőig folyamatosan a felvételizők rendelkezésére áll. A rendszerben az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, mert az űrlapok kitöltése bármikor folytatható. Az E-felvételi használata egyszerű és gyors, a szükséges dokumentumok csatolása egyszerűbb. (Használatához első lépésként regisztrálni kell a Felvin.)

Felsőoktatási felvételi tájékoztató - szabályok, tudnivalók »
A felsőoktatási intézmények által meghirdetett képzések »

 

Hitelesítés

A végleges jelentkezéseket legkésőbb 2016. február 15-én éjfélig kell rögzíteni. A jelentkezés hitelesítésének határideje 2016. február 23. A hitelesítés legegyszerűbb módja az Ügyfélkapuval történő hitelesítés. (Akinek erre nincs lehetősége, a hitelesítő adatlapot kinyomtatva, kitöltve az Oktatási Hivatal (1380 Budapest, Pf. 1190) postacímre kell beküldenie.)

Eljárási díj: az alapjelentkezés díjmentes

A felvételi eljárásban 3 jelentkezési helyet díjmentesen lehet megjelölni. Ezen felül további 3 hely jelölhető meg, ezekért egyenként 2-2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetniük a jelentkezéskor.

Ugyanazon intézmény azonos szakjának (ha megegyezik a képzési szint, a munkarend, a képzés nyelve és helye is, csak a finanszírozási forma tér el) állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése - bár jelentkezéskor külön sorban kell feltüntetni – az eljárási díjak számításakor és a maximálisan megjelölhető jelentkezési helyek számát tekintve egy jelentkezési helynek minősül

Összesen maximum 6 jelentkezési helyet jelölhetnek meg a jelentkezők.

Pontszámítás

A pontszámítás alapképzésen, osztatlan képzésen és felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken maximum 100 többletpont gyűjthető. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait pedig a felsőoktatási intézmények egyenként határozzák meg – ezen információk az Egyetemek, főiskolák menüpontban a meghirdetett képzések mellett érhetők el.

A jogszabályi minimum ponthatár idén változatlan: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont.

A ponthatárokat várhatóan 2016. július 26-án hirdetik ki.

 

Jelentkezési határidő: 2016. február 15.
A jelentkezés hitelesítésének határideje: 2016. február 23.
Dokumentumpótlási, adatmódosítási határidő: 2016. július 12.
A ponthatárok várható kihirdetése: 2016. július 26.

Továbbá:

Néhány dolog változott/változik a felvételit illetően 2016-tól...

 

A jelentkezés díja

Míg tavaly 9 ezer forintot kellett fizetnetek, idén az alapjelentkezés díjmentes, ennek keretében három szakot jelölhettek meg. Ha egy szakon jelentkeztek államis és önköltséges képzésre is, az egynek számít. Ha háromnál több szakra szeretnétek jelentkezni, akkor a további helyekért már 2-2 ezer forintot kell fizetnetek. Összesen maximum 6 jelentkezési helyet jelölhettek meg.

Kötelező emelt szintű érettségi

Bár 2016-ban már nem emelik tovább a minimumponthatárt, jövőre az alap- és osztatlan szakokon legalább 280, a felsőoktatási szakképzéseken 240 pont kell a bejutáshoz. Ennél kevesebb ponttal sem állami, sem önköltséges képzésre nem kerülhettek be. Mégis nehezebb dolguk lesz a felvételizőknek, mert több szakon már nem elegendő a középszintű érettségi, sőt, van, ahol már egy emelt sem. Azt, hogy mely szakokon és milyen emelt szintű érettségi kötelező, itt megtaláljátok.

Az igazi nehézség 2020-ban jöhet, amikor már nem lesz olyan alap- és osztatlan képzés, ahol legalább egy tantárgyból ne követelnék meg a magasabb szintű érettségi teljesítését, sőt a középfokú nyelvvizsga is kötelező lesz.

Központi ponthatár

Idén is számos szaknál húztak központi ponthatárt, többnél pedig meg is emelték a 2015-ös értékeket. Ugyanakkor még ez sem jelenti azt, hogy aki elérte a központi ponthatárt, biztos, hogy benn van a kiszemelt szakon. A 2015-ös felvételin is jószerével minden előzetesen megállapított ponthatár elmozdult, a legtöbb esetben növekedtek a számok. A 2016-os felvételi központi ponthatárait itt találjátok, azt, hogy mely szakokon emelkedtek, pedig itt.

Főiskolák más néven

Januártól számos főiskola kap egyetemi rangot, alkalmazott tudományok egyetemeként működik az eddigi Budapesti Gazdasági Főiskola, a Dunaújvárosi Főiskola, és a Nyíregyházi Főiskola, júliustól pedig szintén e kategóriába tartozik a Kecskeméti Egyetem és az Eszterházyi Károly Egyetem is. A Szent István Egyetemből kiváló Állatorvos-tudományi Kar 2016. július 1-jével Állatorvos-tudományi Egyetemként jön létre.

Egyetemi, főiskolai szakok szűnhetnek meg

Sok szakra csak most felvételizhettek utoljára, mert 2017-re több képzést is megszüntetnek. Hogy miktől kell elbúcsúzni, itt megtaláljátok.

Hajrá!

Az információk begyűjtésében most is nagy segítségemre volt a felvi.hu és az eduline.hu.

Szólj hozzá!

Címkék: felvételi érettségi

A bejegyzés trackback címe:

https://litupdate.blog.hu/api/trackback/id/tr288176818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.