Irodalmi update

Ez a blog segít jobban kapcsolódni a középiskolás éveket sokszor igen megnehezítő magyar nyelv és irodalom tantárgyhoz. Ez hasznos, hiszen a magyar érettségi tárgy - és talán több is...

Címkefelhő

abszurd (2) Ady Endre (2) Antigoné (1) avantgárd (1) Az átváltozás (2) Az ember tragédiája (1) Az irodalom határterülete (1) A beszéd mint cselekvés (1) A Gyűrűk Ura (1) a nyelv és a gondolkodás viszonya (1) a világ nyelvei (1) A walesi bárdok (1) Bánk bán (1) belső vizsga (1) Biblia (1) Decameron (1) Dragomán György (1) dráma (1) dzsentri (1) ecloga (1) Egypercesek (1) Egy katonaének (1) ekloga (1) elidegenedés (2) Emoto (1) érettségi (46) feldolgozás (2) felvételi (7) Felvilágosodás TZ (1) fra (1) gesták (1) Globe Színház (1) görögök (1) Görög dráma (1) görög mitológia (2) groteszk (3) haiku (1) Halotti beszéd (2) Halotti beszéd és könyörgés (1) Hamlet (1) Hamvas Béla (1) hangok (1) hangtörvények (1) határon túli magyarság nyelvhasználata (1) Helyesírás (2) hét szabad művészet (1) Homérosz (1) Iliász (1) impresszionizmus (1) intertextualitás (1) J. R. R. Tolkien (1) Jókai (1) Kafka (1) Karinthy Ferenc (1) Karinthy Gábor (1) Karinthy Színház (1) Károlyi Amy (1) Katona József (1) Kertész Imre (2) kisebbségi nyelvhasználat (1) kisérettségi (7) Kodály Zoltán (1) kódex (1) könyv és film (2) Középkor (1) Léda (1) legendák (1) Madách Imre (1) marketing alapismeretek (1) morfémák (1) Nobel-díj (1) novella (1) Nyelvemlékek (1) nyelvemlékek (1) nyelvészet (1) nyelvjárások (1) nyelvtan (12) nyelv és társadalom (3) Nyugat (1) Odüsszeia (1) Ómagyar kor (1) Ómagyar Mária-siralom (3) Ördöggörcs (1) Örkény István (1) orosz realizmus (1) Ószövetség (1) osztályozóvizsga (7) pályázat (1) párhuzamok (1) Petőfi Sándor (1) projekt (2) realizmus (2) romantika (1) Rómeó és Júlia (1) Saiid (1) slam (1) slam poetry (1) Sorstalanság (1) Steve Jobs (1) Süveg Márk (1) szimbolizmus (1) Tao Te King (1) társadalmi és területi nyelvváltozatok (1) Teljesség felé (1) tételek (44) Tihanyi alapítólevél (2) Tóth Krisztina (1) Újszövetség (1) új helyesírás (1) Utazás Karinthyába (1) x-box (1) XX.század (13) XX.századi epika (2) zanza.tv (27)

MHSZ 12.

2015.09.12. 18:40 LileEszter

Szeptember első hetében került a könyvesboltok polcaira az A magyar helyesírási szabályai 12. kiadása.

Könnyebben használható, rugalmasabb, megengedőbb szabályokat hoztak létre az új kiadásban. A cél az volt, hogy jobban alkalmazkodjanak a köznyelvi beszédhez és íráshoz, ami elvileg sikerült is – ám a szabályok megfogalmazása még mindig közelebb van a tudományos szakzsargonhoz, mint az érthetőséghez.

Ha eddig igyekeztetek megtanulni, hogyan is kell helyesen írni, akkor most tanulhatjátok újra. :)

Toldalékolás

A főbb változások érintik a tulajdonnevek toldalékolását, ugyanis ott már nem érvényesül az egyszerűsítés, így a Mariannal ezentúl Mariann-nal lesz. Nem tulajdonneveknél azért még megmarad az egyszerűsítés, tehát nem kell azt írni, hogy többbe (több+be) vagy orrra bukott. De ez sem érvényesül mindenhol, merthogy a szabályzat már észszerű változtatásokról beszél, nem ésszerűekről.

Ezentúl nem kötik szigorú szabályhoz a h végű szavak -val, -vel, - vá, -vé ragos alakjainak írását sem – helyes a dühvel és a dühhel is ezentúl.

Kiejtéshez igazodás

Több helyen a kiejtéshez igazodnak, így a burából búra lett,  az árbocból meg árbóc, de szerencsére az immunist nem kell immúnisnak írni, vagy a sámánizmust samanizmusnak és a vagyok szóalak se lett vok (ilyenekkel pedig szép számban lehet találkozni a Facebookon). A 12. kiadás már jobban közeledett az Osiris szótárához, mert míg például a 11. kiadásban még az első fokú ítélet volt a helyes írásmód, az Osiris már ezt is elsőfokú ítéletnek írta, és most ez is épül be.

Egybe, külön, kötőjellel

Bár az előzetes hírekben az volt, hogy már nem kell többé töprengeni, a három szóösszetételből álló, 6 szótagnál hosszabb szavakba hova kell tenni a kötőjelet, sajnos, ezen még mindig kell gondolkodni, sőt, bonyolultabb lett. Mert míg egybeírjuk, hogy befogadóképesség, addig az előadó-művészetet már nem. A mozgószabály is megmarad, hiába csak kevesen tudnak egyáltalán a létezéséről.

Az élethalálharc élet-halál harc, a napéjegyenlőség nap-éj egyenlőség lett, az örökkön-örökké kötőjel nélkül lesz helyes, tehát örökkön örökké, de a sete-suta is setesuta, a szaltó mortále pedig salto mortale.

Megengedőbb lett a szabályzat abban is, hogy ha nem írjátok ki a teljes intézménynevet, akkor is írhatjátok nagybetűvel, mint például az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság esetében lehet úgy írni, hogy a bizottság véleménye szerint vagy úgy, hogy a Bizottság véleménye szerint. És ezentúl írhattok mindent nagybetűvel, ha intézményekről, bizottságokról vagy rendezvényekről van szó.

A teljes szabályzat itt olvasható (katt ide).

 

Forrás: eduline.hu, helyesiras.mta.hu

Szólj hozzá!

Címkék: Helyesírás új helyesírás

A bejegyzés trackback címe:

https://litupdate.blog.hu/api/trackback/id/tr677782768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.