Irodalmi update

Ez a blog segít jobban kapcsolódni a középiskolás éveket sokszor igen megnehezítő magyar nyelv és irodalom tantárgyhoz. Ez hasznos, hiszen a magyar érettségi tárgy - és talán több is...

Címkefelhő

abszurd (2) Ady Endre (2) Antigoné (1) avantgárd (1) Az átváltozás (2) Az ember tragédiája (1) Az irodalom határterülete (1) A beszéd mint cselekvés (1) A Gyűrűk Ura (1) a nyelv és a gondolkodás viszonya (1) a világ nyelvei (1) A walesi bárdok (1) Bánk bán (1) belső vizsga (1) Biblia (1) Decameron (1) Dragomán György (1) dráma (1) dzsentri (1) ecloga (1) Egypercesek (1) Egy katonaének (1) ekloga (1) elidegenedés (2) Emoto (1) érettségi (46) feldolgozás (2) felvételi (7) Felvilágosodás TZ (1) fra (1) gesták (1) Globe Színház (1) görögök (1) Görög dráma (1) görög mitológia (2) groteszk (3) haiku (1) Halotti beszéd (2) Halotti beszéd és könyörgés (1) Hamlet (1) Hamvas Béla (1) hangok (1) hangtörvények (1) határon túli magyarság nyelvhasználata (1) Helyesírás (2) hét szabad művészet (1) Homérosz (1) Iliász (1) impresszionizmus (1) intertextualitás (1) J. R. R. Tolkien (1) Jókai (1) Kafka (1) Karinthy Ferenc (1) Karinthy Gábor (1) Karinthy Színház (1) Károlyi Amy (1) Katona József (1) Kertész Imre (2) kisebbségi nyelvhasználat (1) kisérettségi (7) Kodály Zoltán (1) kódex (1) könyv és film (2) Középkor (1) Léda (1) legendák (1) Madách Imre (1) marketing alapismeretek (1) morfémák (1) Nobel-díj (1) novella (1) nyelvemlékek (1) Nyelvemlékek (1) nyelvészet (1) nyelvjárások (1) nyelvtan (12) nyelv és társadalom (3) Nyugat (1) Odüsszeia (1) Ómagyar kor (1) Ómagyar Mária-siralom (3) Ördöggörcs (1) Örkény István (1) orosz realizmus (1) Ószövetség (1) osztályozóvizsga (7) pályázat (1) párhuzamok (1) Petőfi Sándor (1) projekt (2) realizmus (2) romantika (1) Rómeó és Júlia (1) Saiid (1) slam (1) slam poetry (1) Sorstalanság (1) Steve Jobs (1) Süveg Márk (1) szimbolizmus (1) Tao Te King (1) társadalmi és területi nyelvváltozatok (1) Teljesség felé (1) tételek (44) Tihanyi alapítólevél (2) Tóth Krisztina (1) Újszövetség (1) új helyesírás (1) Utazás Karinthyába (1) x-box (1) XX.század (13) XX.századi epika (2) zanza.tv (27)

Érettségi, felvételi

2015.01.26. 15:14 LileEszter

Így változnak a szabályok a 2015-ös érettségin: a legfontosabb infók

 

Mikor kezdődnek a vizsgák? Milyen tárgyakból lehet emelt szinten érettségizni? Hogyan változnak a szabályok, és milyen témakörökből kell készülniük a diákoknak? Íme, minden infó a 2015-ös tavaszi érettségiről.

Több érettségi tárgy megszűnik

Változnak a nyelvi érettségi szabályai

Az idegen nyelvi érettségi vizsgákon mostantól arra is figyelni kell, hogy milyen hosszú szöveget írtok: ha a szöveg jelentősen eltér a megadott terjedelemtől, az pontlevonással jár. A részleteket itt olvashatjátok.

Itt vannak az emelt szintű vizsgák témakörei

Már több tantárgy emelt szintű szóbeli vizsgájának témaköreit nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal. Magyarból itt, történelemből itt, matematikából itt, angolból pedig itt talájlátok őket. A földrajztételeket itt nézhetitek meg, a fizika emelt szintű szóbeli tételeit itt, a kémiatételeket pedig itt találjátok. A témaköröket biológiából itt nézhetitek meg.

Az informatikai alapismeretek, az informatika, a mozgóképkultúra és médiaismeret, az ember- és társadalomismeret, etika, az emberismeret és etika, a társadalomismeret, a gazdasági ismeretek és a katonai alapismeretek tárgyak szóbeli témaköreit, illetve projekttémáit, valamint a gyakorlati és szóbeli testnevelés vizsga menetét közép- és emelt szinten itt találjátok.

Nem minden tárgyból lehet emelt szinten vizsgázni

2015-ben is csak olyan tárgyakból tehettek emelt szintű érettségit, amelyből pontot számolnak az egyetemi-főiskolai felvételin, és létezik belőle emelt szintű érettségi vizsga. A teljes listát itt nézhetitek meg.

Ugyanakkor a 2015-ös felvételin is több szakon kötelező lesz az egy- vagy két emelt szintű érettségi - például több bölcsészet- és társadalomtudományi szakon, a jogászképzésen, az általános orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti képzésen - a szakok listájáért kattintsatok ide. Az emelt szintű érettségiért akkor kaphattok többletpontot, ha az adott tárgyból számolják az érettségi pontjaitokat, és legalább 45 százalékos eredményt értetek el.

Mikor lesznek a vizsgák?

A tavaszi érettségi az írásbeli vizsgákkal, 2015. május 4-én kezdődik a magyarérettségivel, 5-én matekból, 6-án történelemből, 7-én angolból, 8-án pedig németből vizsgáznak a diákok. Az utolsó írásbeli május 26-án lesz.

A szóbeli érettségi vizsgákat 2015. június 4-től 26-ig tartják, az emelt szintű vizsgákat június 4-11-ig, a középszintűeket pedig június 15-26-ig. A 2014/2015-ös tanév legfontosabb dátumait itt találjátok.

 

Forrás: http://eduline.hu

Szólj hozzá!

Címkék: felvételi érettségi

A bejegyzés trackback címe:

https://litupdate.blog.hu/api/trackback/id/tr397111085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.