Irodalmi update

Ez a blog segít jobban kapcsolódni a középiskolás éveket sokszor igen megnehezítő magyar nyelv és irodalom tantárgyhoz. Ez hasznos, hiszen a magyar érettségi tárgy - és talán több is...

Címkefelhő

abszurd (2) Ady Endre (2) Antigoné (1) avantgárd (1) Az átváltozás (2) Az ember tragédiája (1) Az irodalom határterülete (1) A beszéd mint cselekvés (1) A Gyűrűk Ura (1) a nyelv és a gondolkodás viszonya (1) A walesi bárdok (1) Bánk bán (1) belső vizsga (1) Biblia (1) Decameron (1) Dragomán György (1) dráma (1) dzsentri (1) ecloga (1) Egypercesek (1) Egy katonaének (1) ekloga (1) elidegenedés (2) Emoto (1) érettségi (39) feldolgozás (2) felvételi (3) Felvilágosodás TZ (1) fra (1) gesták (1) Globe Színház (1) görögök (1) Görög dráma (1) görög mitológia (2) groteszk (3) haiku (1) Halotti beszéd (2) Halotti beszéd és könyörgés (1) Hamlet (1) Hamvas Béla (1) hangok (1) hangtörvények (1) határon túli magyarság nyelvhasználata (1) hét szabad művészet (1) Homérosz (1) Iliász (1) impresszionizmus (1) intertextualitás (1) J. R. R. Tolkien (1) Jókai (1) Kafka (1) Karinthy Ferenc (1) Karinthy Gábor (1) Karinthy Színház (1) Károlyi Amy (1) Katona József (1) Kertész Imre (2) kisebbségi nyelvhasználat (1) kisérettségi (7) Kodály Zoltán (1) kódex (1) könyv és film (2) Középkor (1) Léda (1) legendák (1) Madách Imre (1) marketing alapismeretek (1) morfémák (1) Nobel-díj (1) novella (1) nyelvemlékek (1) Nyelvemlékek (1) nyelvjárások (1) nyelvtan (10) nyelv és társadalom (3) Nyugat (1) Odüsszeia (1) Ómagyar kor (1) Ómagyar Mária-siralom (3) Ördöggörcs (1) Örkény István (1) orosz realizmus (1) Ószövetség (1) osztályozóvizsga (4) párhuzamok (1) Petőfi Sándor (1) projekt (1) realizmus (2) romantika (1) Rómeó és Júlia (1) Sorstalanság (1) Steve Jobs (1) szimbolizmus (1) Tao Te King (1) társadalmi és területi nyelvváltozatok (1) Teljesség felé (1) tételek (39) Tihanyi alapítólevél (2) Tóth Krisztina (1) Újszövetség (1) Utazás Karinthyába (1) x-box (1) XX.század (13) XX.századi epika (2) zanza.tv (26)

10 leggyakoribb hiba a vizsgákon

2022.05.01. 06:14 KamionosEszter

Belső vizsgák...

Már nincsenek is olyan messze...

 

Íme néhány infó és hasznos tanács:

A gimiben számos alkalommal belső vizsgák várják a tanulókat különféle tárgyakból. Ez sokak számára félelmetes jelenség. Nyilvánvaló, hogy mindenkit stresszel a téma, ezért nyújtok egy kis segítséget ehhez az időszakhoz. Összegyűjtöttem Neked, hogy mire kell figyelned, hogy ne kövesd el a leggyakoribb hibákat!

Olvasd el, és tanulj az elődeid tapasztalataiból!

vizsga-elotti-ejszaka.jpg

 

Lássuk a 10 leggyakoribb hibát!

1. Majd előtte egy-két nappal átnézem...

 

Vesztes gondolkodás... Mert így csak vizsga előtt egy-két nappal fogsz sokkolódni azon, hogy mit nem tudsz -de már nem lesz időd tanulni...

images (1)_1.jpg

2. Aha, ezekre a címekre emlékszem, tehát ezeket tudom

 

Az jó, hogy emlékszel a címekre, csak az nem jelenti azt, hogy tudod is. Legjobban úgy lehet tesztelni a tudásodat, hogy elkezded hangosan mondani a tételt (akár magadnak, de jobb másnak). Ha hangosan beszélsz, akkor kiderül, hogy mennyire tudod összefüggő mondatokban előadni a témát.

3. Végre megvan az összes kidolgozott tétel! Nagy baj nem lehet...

 

Szuper, hogy megvannak a tételek. De attól még hogy ott pihennek a telefonodban, gépedben vagy az asztalodon -vagy a fiókodban, vagy a földön stb. még nem mennek bele a fejedbe. Sokakat megtéveszt az a biztonságérzet, hogy a tételeket birtokolják... De a tanulás (ami a legnagyobb falat) az még hátra van -és idő kell hozzá! Mégpedig sok.

 

20131021-dr-life-6-tanacs-izgulos.jpg

 

4. Jó, ez az osztályfőnök tárgya, biztos megadja a jobb jegyet -hiszen tudja, hogy amúgy tanulni is szoktam...

 

Általában biztonságérzetet okoz, hogyha az osztályfőnök tanítja az egyik vizsgatárgyat. Jobb esetben jó a kapcsolat az ofővel, ez sokakban azt váltja ki, hogy lazábbra veszik az ő tárgyát. Igen ám, de szaktanárként nem tud mit kezdeni ő sem az ilyen mondatokkal, hogy "hát, ezt a tételt pont nem néztem át" vagy "ezt tudtam, de most hirtelen elfelejtettem". Hidd el, az ofő pont úgy fog osztályozni, mint bármelyik szaktanár... Sajnos (vagy nem), de így van.

5. Majd valamelyik jótanulóról lefénymásolom/lefotózom a kidolgozott tételeket...

 

Aha... Kevés az az ember, aki megizzad a tételek kidolgozásával, majd könnyedén átadja másnak. De, ha esetleg találsz olyan embert, aki ezt megteszi, akkor is előfordulhatnak problémák. Például ha kézzel írt, akkor esetleg nem tudod elolvasni. Vagy egyszerűen lefénymásolod, megnyugszol -és pont így követed el a 3. számú hibát. (Amúgy azzal is rengeteget tanulsz, ha Te magad dolgozod ki a tételeket.) 

6. Biztos nem fogom kihúzni pont ezt a tételt...

 

Pedig de. Sajnos ez nagyon gyakran előfordul. Figyelj arra, hogy mindegyik tételhez hozzá tudjál szólni (persze ne csak annyit, hogy XY nagy ember volt). Ne legyen olyan tétel, amiből ne tudnál lefelelni legalább kettesre. Tehát, mindegyik tételt TUDD legalább elégséges szintre!

7. No stressz, úgyis kidumálom magam valahogy. Bármiről és bármeddig tudok beszélni...

 

Ez lehet, hogy általában igaz, de nem tudhatod, hogy hogyan reagálsz nagyfokú stresszre. Hidd el, történtek már durva fordulatok. Előfordul, hogy a leglazább tanulóknak remegett hangja, keze, annyira rágörcsöltek a szaktanárokat és az igazgatóhelyettest meglátván a fehérre leterített asztal mögött ülve.... A stressz nagyon gyakran úgy jelentkezik, hogy blokkol. S ekkor csak a hosszútávú memóriádra tudsz hagyatkozni -vagyis arra, hogy mit tanultál az elmúlt egy-két évben óráról órára...

8. Jaj, tudom, hogy már tanulnom kéne, de meg kell néznem, h történt-e valami a neten, csak pár perc...

 

Aha... Te is tudod, hogy ez a mondat akár több órányi görgetést jelent... Hiszen meglátod, hogy az ismerősödnek úgy partnere lett, rákeresel, fotókat nézel, megírod másnak, és el is indult a lavina. Szóval, légy fegyelmezett, és ragaszkodj ahhoz, hogy tanulási idő alatt NE legyen neted (vagy legalább a közösségi oldalakat altasd)! Repülő üzmmód/ Ne zavarjanak funkció vagy tedd el jó messzire a telód!

Tik Tok No Longer Selling "For a Child is Born to Us..." - Quo Vadis  Theatre CompanyQuo Vadis Theatre Company

9. Atombiztos kettesre állok, ha ez egyes lesz, akkor sem buktathatnak meg.

 

Lehet, hogy így gondolod, de valószínű nem olvastad el a pedagógiai programban azt a részt, ami a belső vizsgákról szól. Ugyanis abban leírják, hogy ez a vizsga akár két jegyet is módosíthat az évvégi osztályzaton, de legalább egy teljes jegyet változtat(hat)! Általában négyszeres szorzóval számolják, de a jegymódosítás benne van a ped.programban. Tehát törvényszerű, hogyha kettesre állsz és egyes a vizsgád, akkor megbuksz. Szóval akkor lehetsz nyugodt, ha legalább hármasra állsz és hármas voltál félévkor is. Persze, ha jobb jegyet szeretnél, akkor nyilván más a hozzáállásod.

10. Vizsga előtti nap jó lesz összeülni a haverokkal "átbeszélni" a tételeket valami jó helyen.

 

Végzetes hiba. Te is tudod, hogy ebben az esetben hányingerrel, zúgó fejjel, félkómásan fogysz beesni másnap a vizsgádra -és halovány esélyed lesz csak arra, hogy ne bukj meg... Messze kerüld el ezt a hibát!

vizsga.jpg

 

Ezek a leggyakoribb hibák... Remélem, Te nem követed el ezeket!

Sok sikert a vizsgákhoz!

Üdv:

Eszter tanárnő

komment

Címkék: kisérettségi belső vizsga

süti beállítások módosítása